De Amerikaanse farmaceut Pfizer claimt dat zijn vaccin tegen het coronavirus een effectiviteit heeft van ruim 90%
Voor een nieuw vaccin zou dit een hele hoge score zijn. De beurzen in Europa en de VS kenden wilde uitslagen in reactie op het nieuws.
Diverse partijen werken aan coronavaccins. De effectiviteit van de eerste vaccins kan veel uitmaken, bij de aanpak van de coronapandemie.
Een coronavaccin van de farmaceut Pfizer is volgens een voorlopige analyse voor 90 procent effectief. Dat maakte het bedrijf bekend, bericht The New York Times.
“Dit is een historisch moment”, zei Pfizer-bestuurder Kathrin Jansen volgens de krant. Ze noemde het een ongekende prestatie dat binnen een jaar een vaccin is ontwikkeld.
Het bedrijf heeft het vaccin getest op proefpersonen en zegt dat geen sprake was van noemenswaardige veiligheidsproblemen. Het is de bedoeling om voor het eind van het jaar voldoende doses te produceren om 10 tot 20 miljoen mensen in te enten, schrijft de krant.
Pfizer ontwikkelde het vaccin samen met het Duitse biotechbedrijf BioNTech. De bedrijven hebben nog weinig details over het nieuwe vaccin naar buiten gebracht. Zo is het nog onbekend hoelang het middel bescherming biedt tegen het virus.
Pfizer en BioNTech hebben een deal gesloten met de Amerikaanse overheid ter waarde van 1,95 miljard dollar voor de levering van 100 miljoen vaccins. Ook hebben de bedrijven leveringsovereenkomsten gesloten met Europa, het Verenigd Koninkrijk, Canada en Japan. Om tijd te besparen werd al begonnen met de productie van het vaccin, voordat bekend was of het wel effectief was.
Pfizer verwacht volgend jaar 1,3 miljard vaccins te produceren.
Race om ontwikkeling coronavaccin
Wereldwijd zijn diverse farmaceuten bezig met kansrijke coronavaccins. Daarbij kan de mate van effectiviteit veel uitmaken bij het uiteindelijke succes op het moment dat veilige vaccins op de markt komen.
Afgelopen maand maakten AstraZeneca en de universiteit van Oxford bekend dat hun vaccin dezelfde immuunreactie geeft bij ouderen als bij jongeren. Over de effectiviteit van dit vaccin zijn nog geen resultaten gepubliceerd.
Het vaccin van AstraZenca is een van de tientallen kandidaatvaccins die zich in de late testfase bevinden en dit vaccin is al in honderden miljoenen doses vooruit besteld door Nederland en andere Europese landen.
Effectiviteit van coronavaccin
Vaccins hebben verschillende beschermingsniveaus. Het ideale vaccin zorgt voor wat ontwikkelaars ‘steriliserende immuniteit‘ noemen, waardoor mensen vrijwel volledig beschermd worden tegen infecties.
Maar de meeste vaccins zijn minder effectief. Door ze te nemen daalt de kans dat je ziektesymptomen ontwikkelt bij een besmetting.
De door Pfizer genoemde 90 procent effectiviteit zou zeer hoog zijn, als dit in de praktijk ook zo uitpakt.
Het Amerikaanse biotechbedrijf Moderna, dat ook bezig is met een coronavaccin, gaf eerder tegen Business Insider aan dat de effectiviteit van een vaccin van invloed kan zijn op de gedragsregels die nodig zijn om het coronavirus in te dammen.
“Als het Moderna-vaccin een effectiviteit van 90 procent heeft, dan zou ik zeggen dat de meeste mensen prima zonder mondkapje en andere coronamaatregelen kunnen”, aldus CEO Stéphane Bancel afgelopen juli. Hij voegde daar wel aan toe dat mensen die een hoger risico lopen, zoals ouderen, mogelijk nog wel een mondkapje moeten gebruiken om zichzelf te beschermen.
Beurzen reageren wild op positief nieuws over vaccin
De aandelenbeurzen in New York zijn maandag wisselend gesloten. De Dow-Jonesindex en de S&P 500 profiteerden van positief nieuws over het nieuwe coronavaccin van farmaceut Pfizer. Techbeurs Nasdaq kreeg daardoor echter een tik.
Ook de overwinning van de Democraat Joe Biden bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen viel goed. Hij heeft zaterdag officieel zijn winst op de zittende president Donald Trump opgeëist. Trump houdt echter vol dat hij de winnaar is.
De Dow-Jonesindex sloot 3 procent hoger op 29.157,97 punten. De breed samengestelde S&P 500 ging 1,2 procent omhoog tot 3550,50 punten en techbeurs Nasdaq verloor 1,5 procent, tot 11.713,78 punten.
Het aandeel Pfizer maakte een koerssprong van 7,7 procent. Biotechbedrijf Moderna, dat een vaccin ontwikkelt op basis van dezelfde techniek als Pfizer, werd 7,3 procent hoger gezet.
Bedrijven die gevoelig zijn voor de ontwikkelingen rond het coronavirus stegen sterk vanwege het nieuws. Het gaat bijvoorbeeld om de luchtvaartsector met maatschappijen als Delta Air Lines, American Airlines en Southwest Airlines die tot 17 procent stegen.
Techbedrijven die de afgelopen tijd profiteerden van thuiswerken kregen juist klappen. Zo daalde maker van videoconferentiesoftware Zoom ruim 17 procent en leverden Microsoft en Amazon, die profiteerden van de vraag naar servers, tot 5,1 procent in.
In Amsterdam sloot de AEX-index 3,7 procent in de plus op 593,93 punten. De MidKap steeg 3,3 procent tot 854,04 punten.
De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs wonnen tot 7,6 procent. De graadmeters in Milaan en Madrid kregen er tot 8,5 procent bij.
Financiële fondsen Aegon en ABN AMRO gingen rond de 15 procent omhoog. Het aandeel van Shell werd bijna 13 procent meer waard, geholpen door een olieprijsstijging van rond de 8 procent.
Toch waren er ook fondsen die klappen kregen. Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway, die volop profiteerde van de pandemie, werd ruim 8 procent lager gezet.
Trump en Biden reageren enthousiast
President Donald Trump en zijn opvolger Joe Biden hebben het bericht dat het coronavaccin van de Amerikaanse farmaceut Pfizer voor 90 procent effectief is bij het voorkomen van een besmetting verwelkomd. Trump noemde het "groot nieuws". Biden feliciteerde de "briljante vrouwen en mannen" die meehielpen aan "deze doorbraak".
Volgens Trump komt er nu snel een vaccin aan. Hij heeft eerder meermaals gezegd dat er nog dit jaar een vaccin beschikbaar zou komen. Trump verwees op Twitter ook naar de opwaartse koersen op de aandelenmarkten.
Biden tekende aan dat het belangrijk is te begrijpen dat het einde van de strijd tegen Covid-19 nog "maanden weg" is. Zelfs als een vaccin al dit jaar beschikbaar komt, dan zal het nog "vele maanden" duren voordat een groot deel van de bevolking is ingeënt, aldus Biden in een verklaring. Hij wijst erop dat de VS dagelijks meer dan duizend mensen verliezen aan de ziekte.
Het aantal coronabesmettingen en -doden in de VS blijft toenemen. President Trump heeft de verkiezingen volgens sommige waarnemers mede verloren doordat zijn regering gebrekkig heeft gereageerd op de coronapandemie. Winnaar Joe Biden presenteerde maandag een taskforce met deskundigen die een plan moeten maken om de uitbraak te bestrijden.